Tavaszi szeretet ünnepek

Tavasszal, amikor a napsugár melegétől a természet új életre ébred, zöldül és virágzik minden, akkor ünnepeljük a legcsodálatosabb ünnepet, Krisztus feltámadását. Ezen a csodálatos tavaszi napon, szeretett Istenünk egyetlen gyermeke feltámadásakor ránk ragyogtatta az örök életet.

A másik csodálatos tavaszi ünnep anyák napja. Hasonlóképpen, amikor az anya életet ad újszülött gyermekének. Elsőként az anyai kezek örömmel, nagy szeretettel ölelik át újszülött gyermeküket, Isten ajándékát. Minden hívő anya tudja, hogy Istentől kapta gyermekét, drága ajándékként, akinek a nevelésével felelős Isten előtt.

Gyermekeinknek látniuk kell a szülők életében az erős Istenhitet, hogy jó példával megértessék gyermekeikkel Isten akaratát, Isten iránti szeretetét. Ugyanúgy a szülők iránti szeretetet és tiszteletet, sőt mindenki iránt, hogy szívükbe vésődjön egész életükre.

Mindenkinek már kisgyermekkorától időskoráig van lehetősége arra, hogy örömmel ünnepelje anyák napját, megköszönje az anyai szeretetet, gondoskodást. Az édesanya a legszebb szó a világon, az anyai szeretet a legnagyobb a földön. Még akkor is, ha az anya már nincs életben. Ez az anya iránti szeretet halálunkig folytatódik.

Olvastam egy régi történetet. A prédikátor meglátogatja halálosan beteg ismerősét. Azzal a szándékkal ment hozzá, hogy elmondhassa bizonyságtételét az üdvösségről, Jézus Krisztusról. Sajnos a beteg nem akarta meghallgatni. Ekkor a prédikátor arra kéri a beteget, hogy hadd énekeljen el neki egy éneket. A beteg ebbe beleegyezik. A prédikátor énekel Jézusról, és a mennyről. A beteg nagy érdeklődéssel figyeli, majd így szól: hol tanulta, és kitől ezt az éneket? A beteg arca átváltozott, arcán folytak a könnyek. Engem anyám kisfiú koromban erre az énekre tanított, és biblia magyarázatokat is hallottam tőle.

De sajnos elmúlt az élete, elfelejtve édesanyja szeretetét, a jó nevelést. De most a halálos ágyán élete legnehezebb órájában visszagondolva az anyai szeretetre megpuhult kemény szíve. Sírva, megbánva bűneit imádkozott, és könyörgött Isten bocsánatáért, kegyelméért.

Én hiszem, hogy szeretett Istenünk megbocsátott bűnös fáradt lelkének, amely feltámadt halálos ágyán és megkapta bűnei bocsánatát. Isten nem feledkezett el róla.

Az anyai szeretet sem maradt gyümölcs nélkül. A kereszten a mi drága Megváltónk szeretete elhangzott a Golgotán: „Atyám, bocsásd meg nekik.”

Újhelyi Margit


 

 

 

Kedves Dédnagymamák, Nagymamák, Édesanyák!

Rendkívül gyorsan szalad az idő felettem, és az én korosztályom felett. Szinte röpülnek az évek egymás után, és rádöbbenek, hogy ugyanazt teszem, amit nem olyan régen még Anyukám és Rózsi mama tett gyermekeimmel. Egyre inkább átélem az idő könyörtelen múlását, és úgy tűnik, mintha egyre gyorsabban szaladna. Biztosan ez így volt mindig, de most mi tapasztaljuk azt, amit az „öregektől” gyerekkorunkban hallottunk, de igazán nem értettük, mert akkor végtelennek tűnt egy nyár.

Az elmúlt három évben 3 unokával áldott meg az Úr, és azzal a csodálatos, kimondhatatlan érzéssel, amit a nagymamák éreznek akkor, amikor felsír az unokájuk. Mi nagymamák nagyon nagy örömmel, izgalommal tudunk mesélni róluk, hogy mit tudnak már, hogyan fejlődnek, kire hasonlítanak, mit értek el?… Ez egy olyan ajándék nekünk embereknek, ami a jövő felé mutat, és boldogsággal tölt el, ha láthatjuk az örömüket, segíthetjük őket, hiszen ez az élet folyamata és kiteljesedése.

Hogy mi a feladatuk a mai hívő nagymamáknak? Ugyanazt továbbadni, amit mi kaptunk. Azt a fáradhatatlan, odaadó szeretetet, gondoskodást, amit nem a pénz motivált, hanem a lemondás és a szívből jövő szeretet.

Soha nem felejtem el, ahogy Rózsi mama szaladt a 21 unokájához a megsütött palacsintával, lángossal, és nem tett különbséget, mindegyiket szinte rajongással emlegette, és nem csak a sajátjaira gondolt, hanem a többi unokatestvérre is. Sok-sok kedves emlékkép jön elém a múltból, ami az adott „ismétlődő” helyzetekben felelevenednek bennem és jó emlékezni rájuk, mert még mindig tanítanak, erőt adnak.

Kimondhatatlan a hálám Édesanyámért, aki még az Úr kegyelméből most is mutatja gyermekeinek, unokáinak, dédunokáinak az irányt.

Köszönteni szeretnék ezen az anyák napján minden kedves Dédnagymamát, Nagymamát, Édesanyát, kívánok sok-sok erőt, egészséget, örömet, bölcsességet gyermekeink tanításában, nevelésében, az Úr áldása legyen rajtatok!

Sok szeretettel és köszönettel:

Varga Gyöngyi

„Legyenek kedvedre valók szájam mondásai,

 

és az én szívem gondolatai előtted legyenek,

oh Uram, kősziklám és megváltóm.”

Zsolt. 19:15