Teaklub egykor és ma…

1978-ban a Kosztolányi téri csövesek közé mentek néhányan a Budafoki Baptista Gyülekezet tagjai közül a személyes kapcsolatteremtés céljából. A segítő munkát ettől kezdve szerveztük meg: A kallódó fiatalok mentésére, a kapcsolat építésére 1984-ben Tea Klub programot indítottunk a magányosok és a szabadulásra vágyó szenvedélybetegek számára. Anyagi kiadásainkat magánszemélyek adományaiból fedeztük.

Később érzékeltük, hogy a Teaklubon részt vevő fiatalok közül sokan nem akarnak hazamenni, mert nincs hova, illetve az otthon légköre inkább menekülésre ösztönzött. Ennek hatására vásároltuk meg adományból, majd nyitottuk meg a budafoki Fiúotthont és fogadtuk be a gyógyulni, változtatni, előző rossz helyzetükből kiszakadni szándékozó fiúkat. A Fiúotthon azóta hajléktalan átmeneti szállóként működik, 12 férőhellyel.

A Teaklub létrejötte, programja tehát a később megalakuló Menedék Alapítvány szolgálatának elindulásában jelentős szerepet játszott és nagy öröm látni, hogy – bár más formában – , de azóta is megszakítás nélkül működik és lehetőséget teremt a közösség gyakorlására, a kapcsolatok építésére, a kallódó fiatalok mentésének szolgálatában.

Klubélet

1984. óta működő Teaklubunk hetente programot biztosít a szenvedélybeteg vagy családból kivetett fiataloknak. A klub foglalkozásain részt vesznek a Menedék Alapítvány Fiúotthonának, illetve Mamásotthonának lakói, valamint utcáról érkező érdeklődők. A klub nyitott, befogadó közösség: minden érdeklődőt őszinte szeretettel fogadunk.

Nyílt légkörű programot szervezünk: ping-pong, csocsó, szendvics és tea, valamint beszélgetés és közös éneklés alkotják a klub programjának gerincét: így a kikapcsolódáson, szórakozáson túl lehetőség adódik a résztvevők problémáinak megosztására és tapasztalatcserére.

Szeretnénk elérni olyan fiatalokat is, akik életvezetési problémákkal küzdenek, vagy a család nem nyújt biztos hátteret a problémáik megoldásához, az egészséges lelki, értelmi fejlődéshez.

2009. év elejétől fontos változás történt a Teaklub életében, külön kezdtünk foglalkozni a gyermekekkel. A korábbi tapasztalatok azt mutatták, hogy a Klub addigi formája nem felel meg a gyermekek speciális igényeinek. Amíg tartott a játék, evés-ivás, éneklés, addig nem volt gond, élvezték a gyerekek, de amint elkezdődött az Isten igéjéről való beszélgetés, hamar elunták magukat. Kezdtek fészkelődni a székeiken, harangoztak lábaikkal, beszélgettek, nevetgéltek. Zavarták a felnőtteket. Beláttuk, hogy nekik külön foglakozás kell, mégpedig korosztályonként, külön az óvodásoknak és külön az iskolásoknak. Először ugyanabban a teremben (a Budafoki Baptista Gyülekezet imaházának egyik alagsori nagytermében) tartottuk a gyerekfoglalkozást, mint ahol a felnőttek is voltak, de ez sem volt ideális megoldás. Látva a problémát a Teaklub vezetője, Molnár Tivadar a gyülekezettől kért még egy kisebb termet a gyermekek részére és az Úr még egy vasárnapi iskolai tanítóval is megajándékozott minket Verebesné Banka Ida személyében. Azóta a gyülekezet a rendelkezésünkre bocsátott még egy kis termet, így az óvodások és iskolások külön helyiségben tanulhatnak Istenről és az Úr Jézusról. Ida mellett Berkes Marika tanítja az óvodásokat, a Mamásotthon munkatársa pedig a még kisebbekre felügyel. Hálásak vagyunk Atyánk gondviseléséért!

A Teaklub nyitott alkalom bárki számára, ezért szeretettel várjuk az érdeklődőket minden csütörtökön 17:30-tól. (cím: 1221 Budapest, Péter Pál u. 17-19.)

A Menedék Teaklub megközelíthető 47-es villamossal, 3-as, 14-es, 114-es, 58-as, 150-es, 250-es autóbusszal a Savoyai Jenő tértől néhány perces sétával.

Kapcsolat

  • Cím: 1221 Budapest, Péter Pál utca 17-19. Isten Háza
  • Mobil: (20) 953-4282
  • E-mail: tivadar@freemail.hu
  • Klubvezető: Molnár Tivadar